
Maciej Dendzik får Göran Gustafssonpriset i teknisk fysik vid KTH. Maciej föddes 1989 i Polen, där han avlade sin grundutbildning i fysik och elektronik. Efter att ha fullföljt sin doktorsexamen i fysik vid Aarhus Universitet i Danmark, arbetade han som postdoktor vid Fritz Haber-institutet inom Max Planck-sällskapet i Tyskland. År 2019 flyttade Maciej till Avdelningen för Tillämpad Fysik vid KTH som forskare.
Maciej Dendzik beskriver sin forskning på följande sätt: Ultrasnabb elektrondynamik i atomtunna material hjälper oss att förstå hur elektroner rör sig och samverkar på extremt korta tidsskalor, i storleksordningen femtosekunder. Genom att använda avancerade lasertekniker kan vi ta ”ögonblicksbilder” av dessa processer och avslöja hur material reagerar på ljuspulser. Denna kunskap är avgörande för att utveckla snabbare och mer energieffektiva elektronik- och kvantteknologier.
Min forskning fokuserar på att använda ultrasnabba laserpulser för att studera hur elektroner beter sig i tvådimensionella material, såsom grafen och övergångsmetall-dikalkogenider. Dessa material har unika egenskaper som kan bana väg för revolutionerande tillämpningar inom datorteknik och kommunikation. Genom att undersöka hur elektroner interagerar med sin omgivning och hur energi flödar genom dessa system kan vi upptäcka nya sätt att designa högpresterande och strömsnåla elektroniska komponenter.
I framtiden planerar jag att utforska hur stapling och vridning av lager av 2D-material kan ge upphov till helt nya egenskaper, såsom okonventionell supraledning, där elektricitet kan flöda utan motstånd. Att förstå dessa fenomen kan bana väg för nästa generations teknologier och kanske även ge ny insikt i problemet med högtemperatursupraledning – en av de största olösta utmaningarna inom modern kondenserade materiens fysik.
På sin fritid tycker Maciej om att segla och att tillbringa tid utomhus med sin familj. Han är också en hängiven läsare av fantasylitteratur.